Kameni spavac - Mak Dizdar

2 Comments
O PISCU

Jedan je od najvecih bosanskohercegovackih pjesnika,njegovo pjesnistvo objedinjuje utjecaje iz bosanske hriscanske kulture ,islamske mistike i kulturalnih ostataka srednjovjekovne Bosne.
Njegova djela  -Kameni spavac i Modra rijeka su vjerovatno najznacajnija bosanskohercegovacka pjesnicka ostvarenja 20 st. .
Ona su ujedno i vrhunac Makova stvaralastva i jedan od najznacajnijih dogadjaja u cjelokupnoj bosanskohercegovackoj umjetnickoj i duhovnoj historiji.
Njegov prioritet je prikazan u novcanici od 10 KM .

INTERPRETACIJA MODRE RIJEKE
Kao sto vidimo , ova pjesma je ispjevana u 13 distiha sa posebno izdvojenim stihom '' Ima jedna modra rijeka '' Za razliku od ostalih pjesama u Kamenom spavacu Modra rijeka je ispjevana u pravilnim osmercima s cenzurom poslije cetvrtog sloga, sto pjesmi daje ubrzani ritam narodne lirske pjesme .

Rima u ovoj pjesmi takodje znacajno utjece na zvukovnu harmoniju ove pjesme. Medjutim glasovna podudaranja nemaju odredjene pravilnosti , jer se smjenjuju unturasnje i vanjske rime, tako da se cesto moze govoriti o rimi. Prisutne su dvoslozne i troslozne rijeci (rijeka - ponavlja mse tri puta ali se u ritumu pjesme osjeca kao dvoslozna )

Imenice u ovoj pjesmu uglavnom oznacavaju neke metaforicke pojmove, slutnja,sutnja,sumnja,um,bog ili neke pojmove koji idu uz teskocu zivota.
 Glagola u zbirci ima malo i uglavnom su u prezentu.

Sintaksa ove pjesme je dosta pojednostavljena.U izboru leksema vodio je racuna .
O ovoj pjesmi su pisali mnogi pjesnici , pitali su se sta ovu pjesmu cini cudnom : da li ovu pjesmu treba shvatiti kao metaforu pjesnickog traganja za tajnim svijetom .

Cini se da ova pjesma koja je duboko ukorijenjena i oslonjena na nasu tradiciju i u nasu svijest ,daje mogucnost tumacenja i saznanja .
Jezicka struktura ove pjesme odma u pocetku oznacena je kao kljuc za njeno razumijevanje.

Nesumnjivo je da je Modra rijeka u poetskom ali i lingvistickom smislu najpotpunija pjesma Maka Dizdara .

Simbolika pjesme : osim simbolike vode, ovdje susrecemo epitet modra, svakako s jakim stilskim znacenjem . Plava boja oznacava nesto izmjenicno i nadrealno.

MODRA RIJEKA


NITKO NE ZNA GDJE JE ONA
MALO ZNAMO ALI JE ZNANO

IZA GORA IZA DOLA
IZA SEDAM IZA OSAM

JOS HUDJE JOS LUDJE
PREKO MORNIH PREKO GORKIH

PREKO GLOGA PREKO DRACE
PREKO ZEGE PREKO STEGE
IZA DEVET IZA DESET

I JOS DUBLJE I JOS JACE
IZA SUTNJE IZA TMACE

GDJE PJETLOVI NE PJEVAJU
GDJE SE NE ZNA ZA GLAS ROGA

I JOS GUDJE I JOS LUDJE
IZA UMA IZA BOGA

IMA JEDNA MODRA RIJEKA
SIROKA JE DUBOKA JE

STO GODINA SIROKA JE
TISLIC LJETA DUBOKA JEST

O DULJINI NE SANJAJ
TMA I TMUSA NEPREBOLNA

IMA JEDNA MODRA RIJEKA
VALJA NAMA PREKO RIJEKE

       .....


You may also like

2 komentara:

Pokreće Blogger.